Acest website foloseste cookie-uri pentru facilitarea accesului si livrarea multiplelor functionalitati. Daca veti continua sa navigati, vom considera ca ati acceptat folosirea acestora.
X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

Produse
Produse

Ce inseamna codurile de reciclare inscriptionate pe ambalajele de plastic?

publicat in: Noutati // publicat pe: 19.06.2015

Dupa utilizare, deseurile plastice rezultate se colecteaza selectiv in functie de categorie, deoarece, chiar daca par asemanatoare masele plastice difera prin masa moleculara, structura chimica sau grupe functionale si au proprietati specifice (punct de topire, conductibilitate electrica).
                Activitatea de separare a maselor plastice este foarte dificila fiind necesare tehnici de analiza calitativa, precum spectrometria. Insa, pentru a evita aceasta etapa costisitoare s-au introdus codurile de reciclare (in cazul materialelor plastice, de la 1 la 7).
               Codul de reciclare este un numar inscris pe ambalaj si aduce informatii despre tipul materialului si metodele de reciclare ale acestuia. Gruparea separata in functie de tipul materialului este obligatorie.

    Cele 7 coduri reprezinta diferite tipuri de mase plastice pe care le folosim in fiecare zi sunt urmatoarele:


- Plastic de tip 1: PET sau PETE (polietilena tereftalat)
Codul 1 apare pe majoritatea sticlelor de apa, suc sau ulei.
Este caracterizat de transparenta, durabilitate, rezistenta impotriva caldurii, a substantelor chimice sau a altor factori fizici, de asemenea previne decarbonatarea.
PET-ul este utilizat frecvent pentru fabricarea recipientelor de unica folosinta, deoarece este ieftin de produs, reciclat si transportat.
Aceste recipiente nu trebuie utilizate pentru mult timp, deoarece pe suprafata lor se acumuleaza bacterii.

- Plastic de tip 2: HDPE ( polietilena de inalta densitate)
Este utilizat pentru imbutelierea detergentilor si inalbitorilor si pentru ambalarea iaurtului, margarinei si a produselor cosmetice.
Are proprietati precum: opacitate, durabilitate si rezistenta, de asemenea este usor de produs si prelucrat.
HDPE este un plastic versatil, cu multiple utilizari, in plus  este considerat a fi sigur, pentru ca are un risc redus de a patrunde in produsul ambalat.

- Plastic de tip 3: V (vinil) sau PVC
Cunoscut pentru celebrele discuri care ii poarta numele, PVC-ul este utilizat si sub forma de recipiente pentru produsele alimentare sau nealimentare, dar si in constructii ca material izolant, in industria textila si in domeniul medical.
Este un material durabil si rezistent la substante chimice si se comporta bine sub presiunea factorilor externi, de aceea este utilizat in constructii si in industrie.
Chiar daca este un material cu multiple utilizari, nu este indicat  pentru uz casnic, deoarece este toxic si cancerigen, din cauza dimetilhidroxilaminei si a unor compusi ai clorului, care ii confera flexibilitate.

- Plastic de tip 4: LDPE (polietilena de joasa densitate)
Este utilizat pentru fabricarea ambalajelor, recipientelor sau tacamurilor. Face parte din categoria maselor plastice sigure pentru sanatate.
Este rezistent intr-un interval mare de temperaturi, durabil si usor de manevrat, astfel ca are multiple aplicatii, insa este utilizat rar, deoarece este scump.

- Plastic de tip 5:PP (polipropena)
Are aplicatii in industria textila, in cea a constructiilor de masini si echipamente, dar si in industria alimentara pentru obtinerea unor recipient, precum paharele de plastic.
Cu un punct de topire ridicat este foarte rezistent, utilizandu-se mai ales sub forma de recipiente in care se pastreaza lichide fierbinti.
                Medicii nu considera ca este nociv pentru sanatate.

- Plastic de tip 6: PS (polistiren)
Este  utilizat in constructii pentru izolari si pentru ambalarea si protejarea anumitor produse alimentare, electronice sau electrocasnice.
Trebuie utilizat cu atentie si in cantitati mici, mai ales la temperaturi ridicate, deoarece elibereaza stiren, o substanta toxica pentru SNC.  Acesta provoaca depresie, nevralgii, pierderea auzului si poate afecta sistemul reproducator.
De asemenea, este pe “lista neagra” a ecologistilor, deoarece este utilizat la scala larga si este foarte greu de reciclat.

- Plastic de tip 7: O(other);  PC (policarbonat)
Policarbonatul este foarte utilizat la fabricarea diferitelor echipamente tehnice, a electronicelor si electrocasnicelor, a lentilelor, a ferestrelor blindate, dar si pentru unele recipiente, precum biberoanele.
Acesta este considerat toxic de catre medici, deoarece elibereaza, in special cand este incalzit, bisfenol A, un compus chimic controversat foarte cancerigen, care provoaca disfunctii hormonale si sterilitate.

 

Sursa articolului o gasiti aici.

Sursa imaginii o gasiti aici.

| Share |
Ce inseamna codurile de reciclare inscriptionate pe ambalajele de plastic?

Produse recomandate

Magic One


Bd. Unirii, Nr. 9, Parter, Sector 4, Bucuresti
Telefon: 0723.590.128

Înregistrează-te


Înscrieți-vă la newsletter-ul nostru. Pentru a vă transmite prin email informații cu privire la noile produse si serviciile noastre vă rugăm să completați câmpurile din pagina de inscriere la newsletter!

powered by teamshare
© Copyright 2018 Magic One
designed by headstart.ro
Ulei Bergamot Fruits (20 ml) - essential oil
Cod FRW0082
Ultimele bucati, Rezerva-le acum
Preț 100,00 Lei
Ultimele bucati, Rezerva-le acum